Chinese karakters: links en rechts

Printvriendelijke versiePrintvriendelijke versie

In een vorige artikel over het karakter 手  (shǒu) of hand in het Chinees gaf ik aan dat het vaak gebruikt wordt in karakters die een handeling aanduiden, maar omdat het zo een oud karakter is komt het ook op vele andere plaatsen voor. Ik moest toen onmiddellijk denken aan de karakters voor links en rechts, die allebei opgebouwd zijn met een oude vorm voor het karakter hand.

Links in het Chinees is 左 (zuǒ) en het bestaat uit een oude vorm voor het karakter hand. Je herkent het vast nog wel van het vorige artikel. De schuine verticale streep is gebleven maar in de plaats van drie horizontale lijnen heb je er maar één meer. In deze vorm betekent dit pictogram niet alleen hand, maar ook helpen. Onder deze hand zie je een soort van Romeinse '1' en dit betekent in het hedendaagse Chinees: werk, werker, vaardigheid, beroep, ambacht, enz. In het klassieke Chinees betekende het ook werktuig.

Rechts in het Chinees is 右 (yòu - spreek uit als yo, zoals in yoyo). Ook hier zien we weer het oude teken voor hand en het vierkant daaronder betekent mond. Wellicht is er een verband tussen de betekenis rechts, en dat je je rechterhand gebruikt om voedsel naar je mond te brengen.

Wanneer je Chinees wil leren schrijven dan is het nodig dat je geheugentruukjes verzint om je de vele duizenden karakters te blijven herinneren. Die truukjes hebben niet altijd iets te maken met de betekenis. Alles is goed, zolang het maar helpt. 左  en  右 , links en rechts waren bij de eerste karakters die ik leerde en ik vond ze niet zo moeilijk maar wel verwarrend omdat het enige verschil tussen beide het pictogram onder de hand is. Mijn truukje om ze uit elkaar te houden was zeer simpel. Bij 右 , rechts dus staat er een vierkant onder en dat heeft rechte hoeken; bij 左 , of links staat er het symbool onder voor werk of arbeid en de partij bij uitstek van de arbeiders is toch de socialistische partij en die is...links.

Hieronder nog een paar voorbeelden van deze twee karakters in verschillende kalligrafieën.

  

  

Reacties

Dag Marc heel leuk en duidelijk deze uitleg ! Groetjes Hilda

Reactie toevoegen

Plain text

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.