8 technieken met Chen Xiaowang

Printvriendelijke versiePrintvriendelijke versie

4 tijgers van ChenjiagouChen Xiaowang (陈小旺), Chen Zhenglei (陈正雷),Wang Xi'an (王西安) en Zhu Tiancai (朱天才) staan bekend als de 4 tijgers van Chenjiagou, het dorp waar Chenstijl taijiquan ontstond en nog steeds beoefend wordt. Zij kregen deze naam in de jaren 70 van de vorige eeuw omdat ze leeftijdsgenoten waren en in die tijd tot de beste taijiquan spelers van China behoorden. Het moet gezegd zijn dat ze hun reputatie alle eer hebben aangedaan want nu, zoveel jaren later, hebben ze duizenden leerlingen en volgelingen en ze hebben talloze videos en boeken op hun naam staan. Als de populariteit van Chenstijl zowel in China als in de rest van de wereld de voorbeide jaren zo sterk is gegroeid dan is dit zeker mede aan hen te danken. 

Vooral Chen Xiaowang en Chen Zhenlei zijn in China zelf nog zeer bekend. Wang en Zhu leven nu permanent in het buitenland en zijn daardoor wat van de radar verdwenen. In de video hierronder geeft Chen Xiaowang  uitleg over de 8 technieken of energieën die bij de toepassingen van taijiquan worden gebruikt. 

Oude foto van de 4 tijgers

Hij begint met een eenvoudige uitleg over Peng, Lü, Ji en An en gaat vervolgens door over hoe deze kunnen uitmonden in de 4 andere technieken: Cai, Lie, Zhou en Kao. Daarna heeft hij het over het belang van de harde kracht van de tegenstander op te vangen met een zachte begeleidende kracht om ze te kunnen afleiden en zo ruimte te maken voor een tegenaanval.

De video is vrij kort, het is zeker de moeite waard om meer dan eens te kijken. Let vooral op de uitleg bij Kao dat letterlijk schouder betekent maar waar hij aangeeft dat deze techniek ook met de rug of zelfs de borst kan gebruikt worden. Ook de uitleg hoe de tuishou of handen-duwen oefening kan voortvloeien uit een eenvoudige aanval met de vuist gevolgd door een afweer, vind ik interessant.

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.