24-vorm: deel 3

Printvriendelijke versiePrintvriendelijke versie

Hieronder volgt het derde deel van de lesvideo van Li Deyin over de 24-vorm. De vorige twee delen werden eerder gepubliceerd.

In dit deel wordt slechts 1 positie besproken: Grijp de vogel bij de staart, maar omdat deze links én rechts wordt uitgevoerd en eigenlijk uit 4 aparte technieken bestaat, peng, lu, ji en an,  is dit zeker voldoende om er een afzonderlijk deel aan te wijden. De video volgt het vertrouwde stramien: eerst een demo door Su Rengfen, dan de uitleg van Li Deyin en tot slot een uitvoering, stap voor stap, door Su Rengfen in rugaanzicht.

Ik heb weinig aan te merken op dit deel. In de demo valt het probleem met de knie -die naar binnen valt- van Su op, en dit heb ik voldoende uitgelegd in deel twee. De uitleg van Li is goed maar hij legt vooral de nadruk op de techniek en bewegingen van deze positie. Peng, lu, ji en an zijn echter zeer belangrijk in het hele taiji-verhaal want het zijn niet alleen technieken, maar ook vier van de acht energieën uit de klassieke taiji-teksten en daarom verdienen ze meer aandacht dan de andere posities. Ik schreef hierover een hele tijd geleden al een artikel dat je hier best nog eens bijhaalt: De vier pijlers van Tai Ji Quan: Peng, Lü, Ji & An

Reactie toevoegen

Plain text

  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.