Yangshuo (1)

Printvriendelijke versiePrintvriendelijke versie

De beste manier om in Yangshuo te geraken is met het vliegtuig via Guilin. Maar dan ben je er nog niet. Yangshuo ligt een goede 80 km van Guilin aan de monding van de rivieren Li en Yulong. Tien jaar geleden was die transfer nog een echter kalvarieweg, eerst langs een weg die nauwelijks beter was dan een veldweg, dan via een grotere weg die zowat alle dorpen tussen Guilin en Yangshuo doorkruiste. Je kon ook best je vervoer vooraf regelen want de paar taxis die je aan de uitgang van de luchthaven kon vinden reden allemaal naar Guilin. Daar gaan ook nu nog de meeste toeristen eerst heen om van daaruit de Li rivier met zijn beroemde landschappen van karstheuvels af te varen. Maar de laatste jaren is er veel veranderd: eerst was er de autosnelweg, dan werd ook de verbindingsweg van deze snelweg naar Baisha (een stadje in de buurt van Yangshuo) aangepakt, en nu merkte ik dat ook de weg van Baisha naar Yangshuo verbreed en vernieuwd wordt.

Net zoals vorige keren had ik met Gerd, de Belgische hotelier in Yangshuo, afgesproken dat hij een taxi zou sturen. Achterin gezeten kon ik rustig het landschap zien veranderen van de redelijk vlakke omgeving van de luchthaven tot de opeenvolging van de vele karstheuvels in de valei van de Yulong rivier. Na een goed uur reden we Yangshuo binnen en stonden we meteen in de file. Het centrum van Yangshuo is zeer, zeer druk. 

Van de schoonheid van het landschap is in de straten van Yangshuo niet veel meer te merken. Er wordt ook overal gebouwd en aan de wegen gewerkt en dus was de eerste indruk eerder stoffig. Maar ik wist dat dit slechts voor even was want ik verblijf niet in Yangshuo maar in Shibanqiao, een drop zo'n anderhalve kilometer buiten de stad. Dit is het dorp waar ik tijdens mijn eerste Chinareis in 2006 terecht kwam, dit is ook het dorp waar Gerd een hotel en een hostel uitbaat en waar hij een derde hotel in de steigers staan heeft.

De taiji-school van Fu Nengbin ligt in het zelfde dorp een paar honderd meter van de Cosy Garden, het hostel waar ik deze keer mijn intrek heb genomen. Maandag ben ik er aan mijn training begonnen, maar daarover later meer.