8-vorm

De 8-vorm wordt soms ook 10-vorm genoemd. In feite zijn er 10 posities als je begin en einde meeetelt. Maar 8 is een geluksgetal en dit haalde dus de bovenhand.

Oorsprong
De 8-vorm werd pas in 2000 geïntroduceerd. Deze routine behoort tot de moderne Yang-stijl taijiquan. Typisch aan de 8-vorm is dat er geen opeenvolgende stappen in voorkomen. Je hebt dan ook zeer weinig ruimte nodig om deze routine uit te voeren.

Technisch
Technisch is de 8-vorm wel een veeleisende vorm, elke beweging wordt zowel links als rechts met grote precisie uitgevoerd. Deze vorm ligt wel binnen het bereik van een beginner maar het is zeker nodig om daarnaast basisvaardigheden zoals de stappen, in te oefenen.

In de moderne taijiquan is er steeds een stroming geweest om nieuwe vormen te ontwikkelen. Elk van deze nieuwe vormen heeft zijn eigen uitdagingen en karakteristieken. Dit is ook het geval voor de 8-vorm die pas rond de eeuwwisseling werd gechoreografeerd.

De 8-vorm is zeer technisch en symmetisch van opbouw: elk van de 8 posities wordt mooi langs de rechter- en de linkerkant uitgevoerd. Stappen komen er bijna niet in voor, enkel bij wolkenhanden worden een paar pasjes opzij gezet. Je hebt voor de 8-vorm dus bijzonder weinig plaats nodig, een ruimte van 2 meter bij 1 meter volstaat ruimschoots.

Deze vorm wordt ook gemakkelijk onderschat. Hij is niet zo moeilijk aan te leren, maar het technisch niveau is hoog omdat de handen en vooral de voeten met een grote precisie moeten worden geplaatst. Door het vele draaien van rechts naar links en terug, dus over de volle 180 graden, valt dit niet altijd mee voor een beginnend beoefenaar. In feite bevat deze vorm 10 posities wanneer we openen en afsluiten meetellen. Soms wordt er dan ook naar verwezen als de 10-vorm.

Demo rugaanzicht

uitgevoerd door Chen Sitan

Mijn demo's uit 2009 (Opwijk) en 2010 (Xiangfan - China)